5 tips tegen een winterdip

5 tips tegen een winterdip van je huid

5 tips tegen een winterdip van je huid

 

De maand Januari is een lange maand en onze huid heeft al veel winterse dagen te verduren gehad. Regen, wind en kou hebben onze huid op de proef gesteld. Dus ook onze huid kan wel even wat ontspanning gebruiken!

Huidtherapeut Eva Bonthuis-Muller van Triaderm geeft ons 5 waardevolle en makkelijke tips over hoe we onze huid ook in de wintermaanden gezond kunnen houden.

Eva vertelt:

‘Als het koude seizoen eenmaal aangebroken is betekent dat voor de meesten van ons dat we het buitenzijn een beetje meer gaan beperken en we het binnen warmer en gezelliger maken om daar wat meer te ‘cocoonen’. Maar wat betekent dit eigenlijk voor je huid? Het zal jullie niet geheel ontgaan zijn dat je vaak meer last hebt van een onrustige huid: jeuk, droogte, schrale huid, roodheid en soms zelfs meer ontstekingen bij acne. Hoe komt dit nu eigenlijk, en: wat kun je hier het beste tegen doen?.’

Hieronder mijn 5 tips tegen een winterdip:

1. Beetje Vaseline

De koude lucht buiten is droog: er zit relatief minder vocht in de lucht dan bij normale of warme temperatuur. Je merkt dat je buiten sneller droge ogen, droge lippen of een trekkerige huid krijgt. Voordat je naar buiten gaat kun je je huid daarom een beschermlaagje bieden met een goede lippenbalsem en voedende crème; hierbij is het belangrijk dat het niet uitsluitend hydraterend is, maar ook zeker voldoende vetten/oliën bevat. Gewoon een beetje vaseline kan ook al goed werken!

2. Waterdamp

Om het binnen behaaglijk te maken zetten we thuis de verwarming wat hoger. De verwarming haalt echter binnen nog meer vocht uit de lucht. Je kunt van deze droge lucht soms helemaal statisch worden! Om de lucht in huis wat minder droog te maken, helpt het om bijvoorbeeld je waterkoker iets langer aan te laten staan (niet heel duurzaam echter), een bakje water aan je verwarming te hangen (maar let op dat hierin geen bacteriën gaan groeien) en lekker veel planten neer te zetten die je regelmatig met een vernevelende plantenspuit vochtig maakt.

3. Kort douchen

’s Ochtends je bed uitkomen in de winter, kan knap lastig zijn. Het was zo lekker warm onder de dekens! Gauw onder de douche, lekker lang en warm douchen. Maar wist je dat.. al dat water je huid enorm uitdroogt? Zelfs zónder zeep moet je huid al zo’n 8 uur van het badderen herstellen! Dat is dus een redelijke aanslag op je natuurlijke huidbarrière. Mijn tip is dan ook: douche kort en niet te heet! Zo ben je meteen lekker duurzaam bezig. Gebruik alleen douchegel onder de oksels en belast je huid verder niet met zepen. Of kies voor een milde, huidvriendelijke douche-olie.

4. Vollere crème

Soms lijkt het wel of je huid wat vetter wordt in de winter, maar dat komt juíst door de droogte; je huid is genoodzaakt meer huidvet (talg) aan te maken om te vechten tegen de droogte. Gevolg is een droge, trekkerige huid na het douchen, en een olie-achtig laagje wat vervolgens ontstaat gedurende de dag. Oplossing hiertegen is juíst minder uitdrogen en beter beschermen. Zo heeft je huid minder noodzaak de talgproductie te verhogen. In de winter mag je dus huid wel een wat vollere crème hebben dan normaal! Als je hulp nodig hebt bij het vinden van voor jou passende producten, raadpleeg dan een huidtherapeut!

5. Vermijd deze ingrediënten

Vermijd ongewenste ingrediënten die ongemerkt je huid extra droog maken. Dit geldt dus voor gezichtsverzorging, lippenbalsem, bodylotions en wasgels, maar ook je shampoo bijvoorbeeld! Een paar belangrijke ingrediënten waar je zelf op kunt letten, zijn ‘ALCOHOL’, ‘ALCOHOL DENAT.’ of ‘ETHANOL’ in de producten die je kunt smeren. Bij producten om mee te wassen, kun je het beste de sulfaten vermijden, zoals ‘sodium laureth sulphate’, ‘sodium lauryl sulphate’. Ze breken de natuurlijke huidbarrière af waardoor je huid kwetsbaarder wordt en sneller geïrriteerd.

Met deze tips breng jij je huid beter beschermd de winter door!

Hartelijke groeten,

Eva
Huidtherapeut en eigenaresse bij Triaderm

Over Triaderm

Triaderm is een praktijk voor huid-, oedeem- en lasertherapie met praktijken in Utrecht en Arnhem. Triaderm is gespecialiseerd in het behandelen van huidproblemen en werken in een klein team van ervaren huidtherapeuten.

Kijk op de website van Triaderm voor uitgebreide informatie over de praktijk en hun behandelingen.

PS: Triaderm is tevens een verkooppunt van Sunday Brush.

Foto blog bericht - Sunday Brush 100% natuurlijk

Sunday Brush mineraal poeder - SPF 50

Zonnepoeder van Sunday Brush biedt bescherming tegen UVA en UVB stralen. En is zeer geschikt voor iedereen die zich op een makkelijke manier wil beschermen tegen de (dagelijkse) schadelijke UV stralen.

Benieuwd naar Sunday Brush? Klik hier.

Geef een reactie