841

Interview met Femke van Asperen over vitiligo

Interview met Femke van Asperen over vitiligo - Sunday Brush

Interview met Internationaal topmodel Femke van Asperen over vitiligo

‘Het verandert niet wie IK ben’

Femke van Asperen (28) is Internationaal model en heeft vitiligo. Wij vroegen Femke naar de impact van vitiligo op haar dagelijks leven en de invloed op haar modellenwerk.

Femke van Asperen is 12 jaar geleden, op 15-jarige leeftijd gescout in Amsterdam in de tram. Daar werd ze aangesproken door iemand van een modellenbureau. Femke vertelt: ’De eerste keer ben ik er niet op ingegaan. Maar na enkele keren opnieuw te zijn benaderd, heb ik uiteindelijk toch maar mijn foto’s opgestuurd. Nu ben ik inmiddels alweer 11 jaar werkzaam voor Elite Amsterdam’.

‘Dat zijn de leuke voordelen van model zijn’

Als ik tijdens ons interview vraag aan Femke wat ze het leukste vindt aan haar werk als Internationaal model, antwoord ze meteen dat ze het modellenwerk zo interessant vindt omdat ze als Internationaal model veel mooie en prachtige landen mag bezoeken, plaatsen waar ze normaal gesproken nooit zou komen en vertelt enthousiast: ‘Afgelopen jaar heb ik bijvoorbeeld op een geweldig mooie plek gewerkt. Voor een Italiaans schoenen- en tassenmerk had ik een photoshoot in een villa bovenop een berg met een prachtig uitzicht op het Gardameer. Het leuke was dat ik na de shoot als cadeau nog enkele schoenen mocht uitzoeken! Dat zijn de leuke voordelen van model zijn’.

Veel modellen hebben een voorbeeld waar ze tegenop kijken in het vak, ook stel ik deze vraag aan Femke of ze een favoriet (rol)model heeft uit de modellenwereld. ‘Dat is een hele goede vraag!’ reageert ze spontaan. ‘Ik heb niet echt een voorbeeld dat ik volg, maar ik leer vooral van modellen waarmee ik samenwerk. Je kunt elkaar altijd tips geven en er valt natuurlijk altijd meer te leren, ongeacht hoe lang je al in het vak zit’.

Bij Femke is zo’n 4,5 jaar geleden vitiligo gediagnosticeerd. Vitiligo is een chronische huidaandoening, een pigmentstoornis. Vitiligo komt bij zo’n 240.000 mensen in Nederland voor (zo’n 2%). De huid verliest pigment en daardoor ontstaan witte vlekken, de zogenaamde vitiligovlekken.

Ik ben natuurlijk erg benieuwd hoe ze erachter kwam dat ze vitiligo had. Rustig vertelt ze haar verhaal: ‘Een aantal jaren geleden wees mijn vriend mij erop dat ik een klein wit vlekje naast mijn oog had. Ik had de indruk dat dat vlekje er altijd al had gezeten, tot ik op vakantie op Bali ineens heel veel kleine witte vlekken op mijn gezicht zag. Ik was toen natuurlijk een stuk bruiner geworden, waardoor het ineens opviel’.

‘Uiteindelijk heb ik me laten doorverwijzen naar het SNIP’

‘Toen ik foto’s terugkeek van de zomer ervoor, zag ik dat ik toen nog geen pigmentverlies had. De huisarts had me in eerste instantie een vettige crème voorgeschreven, omdat hij dacht dat het wellicht droog was of een soort eczeem. Uiteindelijk heb ik me door mijn huisarts laten doorverwijzen naar het SNIP in Amsterdam, omdat ik al langer het vermoeden had dat het vitiligo was. Dat is ook waar ik uiteindelijk de definitieve diagnose kreeg’.

SNIP = Het SNIP (Nederlands Instituut voor Pigmentstoornissen) is onderdeel van het Academisch Medisch Centrum (AMC) te Amsterdam.

Ik ben erg benieuwd naar hoe ze omgaat met vitiligo als model. Want ze verdient haar geld met modellenwerk, het is haar inkomen.

‘Ik kan uit ervaring zeggen dat het verdomd lastig is om het te accepteren. Ik heb de diagnose nu zo’n 4,5 jaar en er zijn nog steeds dagen waarop ik verschrikkelijk baal, vooral als ik weer nieuwe vlekken ontdek’.

‘Het hoort nu eenmaal bij je’

Maar meteen neemt ze ook een andere insteek en vertelt ze positief: ‘Van de andere kant: het hoort nu eenmaal bij je. En het is niet erg om af en toe flink te balen, zolang je jezelf daarna herpakt en denkt: het verandert niet wie IK ben!’.

 

‘Het valt de meeste mensen eerlijk gezegd niet eens op, omdat ik blank ben. In de zomer is het wel meer te zien, maar dat is makkelijk weg te werken met make-up. Op mijn lichaam is dat wat lastiger, vooral met lingerie- of bikinishoots. Toch heb ik er nooit nare ervaringen mee gehad.’

Heeft vitiligo invloed op haar dagelijks leven? Femke: ‘ Normaal gesproken niet. Zoals eerder gezegd heb ik weleens baaldagen waarop ik vreselijk boos ben op de vitiligo. Toch weerhoudt het me nergens van.’

Als laatste wil ik natuurlijk weten hoe ze omgaat met vitiligo en zonbescherming. Dit met name, omdat op de plekken waar het pigment ontbreekt (de vitiligovlekken) de natuurlijke bescherming tegen zonnebrand ontbreekt. Ook kunnen de vitiligovlekken door de zon (extra) gevoelig worden. En als de huid beschadigt door verbranding, kan dat leiden tot het ontstaan van meer vlekken. (Bron: vitiligo.nl)

‘Zonbescherming is zo extreem belangrijk!

Femke reageert meteen en heeft een sterke duidelijke mening over zonbescherming. ‘Zonbescherming is zo extreem belangrijk! Niet alleen met vitiligo, maar altijd. Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om jezelf goed tegen de schadelijke invloed van de zon te beschermen. Het verkleint de kans op huidkanker én het gaat de vorming van rimpels tegen!’

 

‘Als ik naar buiten ga, bescherm ik me altijd met een UV bescherming, ook al regent het. Zolang het licht is, is er zonnestraling waartegen je je huid moet beschermen.’

Wanneer het interview ten einde loopt, vraag ik haar of ze als Internationaal model nog tips heeft voor een mooie huid. Want daar zijn we natuurlijk allemaal benieuwd naar, hoe modellen hun huid zo mooi jong en gezond houden. Femke geeft ons de volgende tip om onze huid gezond te houden: ‘Maak iedere avond je huid schoon, ook als je geen make-up hebt gedragen. Smeer altijd een dag- en nachtcrème, en verwen je huid zo nu en dan met een lekker maskertje.’

Heeft ze nog ambities voor de toekomst als model?

‘Ik wil vooral lekker veel blijven werken met leuke mensen en veel nieuwe plaatsen bezoeken!’.

Wij danken Femke voor haar bijdrage aan dit interview.

Mocht je in contact willen komen met Femke over haar ervaringen, laat het ons weten en dan brengen we je in contact met elkaar. Heb jij ook vitiligo en je wilt hierover meer weten? Kijk dan voor meer informatie op Vitiligo.nl.

Wil je meer van Femke weten?
Volg haar dan haar Instagram account: Instagram Femke van Asperen of op FB: Facebook Femke van Asperen

Heb je vragen voor Femke of andere vragen naar aanleiding van dit interview, dan kan je contact met ons opnemen.

Category: Huidproblemen

Sunday Brush - banner

Benieuwd naar Sunday Brush?

Lees hier alles over ons product.

Menu