569

Interview met Korina en Julian over Eczeem

Interview met Korina en Julian over Eczeem - Sunday Brush

Interview met Korina en Julian over Eczeem

Korina uit Den Haag heeft samen met Marco, een 10-jarige zoon, Julian. Julian heeft helaas last van eczeem. Wij hebben Korina geïnterviewd hoe zij omgaat met het eczeem van Julian.

Ook hebben we Julian een drietal vragen gesteld hoe het voor hem is om eczeem te hebben en of het vervelend voor hem is. Julian heeft al model gestaan voor onze Sunday Brush en prachtige foto’s gemaakt op mooie plekken tijdens zijn vakantie.

Sinds wanneer heeft Julian last van eczeem en hoe ben je erachter gekomen?

Julian heeft al sinds zijn geboorte last van eczeem.  We zagen het vrij snel doordat zijn huid op bepaalde plaatsen behoorlijk droog was. In de loop der tijd ging Julians huid steeds meer vlekjes, droge plekjes en wondjes ontwikkelen.  Ook heeft hij nagenoeg altijd jeuk.

We hebben diverse onderzoeken laten uitvoeren zoals o.a. allergietesten.  Zijn naar verschillende dermatologen geweest.  We hebben een allergoloog bezocht,  diverse homeopaten, naar verschillende Chinese geneeskundigen geweest.

Ik heb zelfs Electro-acupunctuur geprobeerd.  Door middel van zwakke stroompjes stimuleren van acupunctuurpunten op de huid. Helaas heeft niets er tot nu toe voor gezorgd dat Julian van zijn eczeem is afgekomen. Jarenlang hebben huisartsen en dermatologen mij verteld dat hij er snel overheen zou groeien. Helaas is dat tot op heden niet het geval.

Weet je waardoor het eczeem bij Julian is ontstaan?

We hebben ons vaak afgevraagd waar zijn eczeem vandaan komt.  Mijn man en ik hebben beide geen last van huidproblemen en ook komt het niet echt voor in de familie.

Julian heeft volgens de geneeskunde last van een atopisch syndroom. Een aandoening waarbij 1 of meerdere ziektebeelden voorkomen; hooikoorts, eczeem en astma.  Hooikoorts is bij Julian op 1-jarige leeftijd geconstateerd. Eczeem is zijn leven lang al zichtbaar en astma kan zich nog gaan ontwikkelen.  Op dit moment heeft hij daar (nog) geen last van. En we hopen uiteraard dat dit zo blijft.

Eczeem ontstaat door een verminderde functie van de huidbarrière, maar kan ook een verstoorde afweer zijn.  In Julians geval, lastig te bepalen, aangezien hij verder gezond lijkt. Het zou hem kunnen zitten in een onontdekte allergie en/of meerdere allergieën.

De uitslag die de allergietesten laten zien, geeft een “kattenallergie” aan.  Alleen hebben we Julian in het bijzijn van katten nooit allergisch zien reageren.

Waar op zijn lichaam heeft Julian last van zijn eczeem?

Het komt bij Julian niet op de gebruikelijke plaatsen, zoals knieholtes, elleboogplooien etc voor, maar Julian heeft vooral eczeem op handen en voeten, polsen, onderbenen.  Het is soms zelfs zo heftig dat hij behoorlijke wonden heeft die hij door jeuk vaak openkrabt tot bloedens toe.

Zit eczeem in de familie of heb je er zelf ook last van?

Nee, eczeem zit eigenlijk niet echt in onze familie.  Dat maakt dit ook wel erg bijzonder.

Er zijn verschillende soort eczeem, van welke eczeem soort heeft Julian met name last van?

Julian heeft vooral last van constitutioneel eczeem.  Een droge huid, jeuk, roodheid en soms kleine pukkeltjes op vochtige plekken (door bijvoorbeeld sporten).

De jeuk is het allerergst en wordt verergert door droge lucht, warmte en zweten.  Maar ook kan Julian erg veel last hebben van het dragen van stoffen die niet 100% katoen bevatten.

Wanneer is het eczeem van Julian het ergste of is dat gedurende het hele jaar hetzelfde?

Het wisselt heel sterk. Ondanks dat het nu lente is en de lucht vol met pollen zit, heeft Julian nu iets minder last van eczeem dan anders. Meestal is het het heftigst als de winterperiode start en de centrale verwarming weer aangaat.  Maar ook in de zomer kan het soms behoorlijk actief zijn.

Tijdens onze reizen door o.a. Azië, maken we in de hotels gebruik van de airco.  Als deze niet goed is afgesteld en ook de koude, droge lucht deels naar Julian blaast, heeft hij na een nachtje slapen,  vaak behoorlijk last van jeuk en eczeem.

Hoe reageert de huid van Julian op zonlicht?

Zonlicht heeft wel vaak een positief effect.  Alleen in de zon gaan, betekent ook dat Julian ingesmeerd moet worden.  Voorheen gebruikten we diverse zonnebrandcrèmes.  Doordat zijn huid dan in aanraking komt, met een product wat “vochtig” is, kan hij daar wisselend op reageren en is dat ook niet altijd te voorspellen.  Hij is wel eens ingesmeerd op de BSO met een product wat bekend staat als “huidvriendelijk”, maar kwam vervolgens thuis met een huid vol eczeem en roodheid.

We kunnen er dus niet altijd van op aan dat het zijn huid niet aantast.  Daarom waren we ook blij verrast dat er een product als Sunday Brush op de markt kwam.  Volledig biologisch; dus geen chemische ingrediënten.  En daarnaast ook niet “nat”…

In het begin was ik een beetje sceptisch, aangezien ik mij afvroeg hoe een poeder op de huid zou kunnen blijven liggen, met name bij jonge kinderen.  Maar vond het wel de moeite waard uit te proberen.

Niet alleen werkt het ontzettend goed.  Het is ook nog eens veel prettiger in gebruik. Jonge kinderen vinden het vervelend om met zonnebrand te worden ingesmeerd. Het is vochtig, plakkerig, druipt in de ogen als je zweet.  En Sunday Brush is erg makkelijk in gebruik. De handen blijven schoon, het voelt prettig op de huid en het kost geen enkele moeite het een paar keer te herhalen.

Ik smeer de gezichten van de hockey teamgenoten ook altijd in tijdens de trainingen als het zonnig is.

Gebruik je producten om het eczeem te verminderen of eventueel tegen te gaan?

Ja, door de jaren heen heb ik van alles geprobeerd.  Diverse producten die op doktersvoorschrift konden worden gebruikt.  Maar uiteindelijk ben ik erachter gekomen dat bijenwas Julians huid het meest rustig houdt.  Wel in combinatie met een hormooncrème; dermatocorticosteroïden; Elecon.  Helaas is dat laatste nodig, wanneer de eczeem te heftig is.  Een vochtinbrengende crème, kan dat helaas niet voorkomen.

Daarnaast probeer ik ook af en toe Chinese Geneeskunde; acupunctuur en Chinese kruiden. Soms is het erg succesvol en zie ik na een paar sessies een enorme verbetering.  Maar soms werkt het onvoldoende en stop ik na een aantal behandelingen.  Wat het precies is, is niet bekend, maar kan liggen aan de samenstelling van de kruiden. En misschien de gemoedsrust van degene die de behandeling ondergaat.

Voor kinderen is acupunctuur natuurlijk best een beetje eng, al die kleine naaldjes, maar Julian doet het prima.

Je hebt inmiddels de nodige ervaring met het eczeem van Julian, wat wil je andere mensen of moeders meegegeven die dezelfde problemen ervaren?

Mijn advies is: probeer verschillende dingen uit en geef niet meteen op. Er zijn heel veel mensen met vergelijkbare ervaringen, maar geen één persoon/kind is exact hetzelfde. Bij de één werkt een bepaalde crème erg goed, die bij de ander nagenoeg niets doet. Maar geef niet op.

Het kost helaas tijd en energie uiteindelijk de meest effectieve vorm van behandeling te vinden. En/of welke producten het meest effectief werken.

Ga ook vooral af op wat je kind er zelf over zegt. Wanneer deze zich het meest prettig voelt. En uiteraard zullen er geneeskundigen zijn die “beloven” dat ze je kind van het eczeem kunnen afhelpen. Ik heb dat op een enkeling na, alle geneeskundigen horen zeggen, en het is er geen 1 gelukt in het geval van Julian.  Het is vaak een combinatie van verschillende producten en behandelingen.

Dat wil niet zeggen, dat het voor niemand werkt. Er zijn uiteraard behandelaars die het gelukt is bij verschillende mensen en kinderen. Maar het is vaak een behoorlijke zoektocht.

Daarnaast is voeding ook een belangrijk onderdeel. Probeer zo puur mogelijk te eten, zonder al te veel conserveringsmiddelen.  Niet alleen voor je kind is dat goed, maar ook voor jezelf.

Heb je tips voor andere mensen die je graag wil delen?

Zoals ik in eerdere vragen al heb aangegeven, is gezonde voeding ook een belangrijk onderdeel. Te veel conserveringsmiddelen en/of suikers, kunnen eczeem verergeren. Maar ook stress is een trigger.

Mijn tip is: probeer verschillende dingen uit en praat er met je kind over. Ik ben van mening dat een kind vaak heel goed kan aangeven waar hij/zij last van heeft, als je de tijd neemt te luisteren. Ook kan een kind goed aangeven welke producten hij/zij op de huid verdraagt. Julian kan bijvoorbeeld erg slecht ‘dunne vochtige en olierijke’ producten verdragen. Maar bijenwas gaat prima.  Dat is dikker qua structuur en niet zo ‘nat’.

En ik heb heel veel geld uitgegeven aan ‘goedbedoelde adviezen’…  Maar die uiteindelijk toch niet bleken te werken voor Julian. Uiteraard heel erg fijn dat mensen meedenken en hulp aanbieden. Maar iedere huid is anders.

Daarnaast, leer je kind zo snel mogelijk zichzelf in te smeren. Het zou een dagelijks ritueel moeten worden.  Waarbij hij/zij niet anders weet dan niet de deur uit te gaan of te gaan slapen zonder de huid te onderhouden.  Het insmeren met een vochtinbrengende crème die uiteindelijk goed lijkt te werken, is van groot belang, om de jeuk te verminderen. Dat zorgt voor een veel betere nachtrust en zorgt dat je kind veel beter in zijn/haar vel zit.

Uiteraard heb ik dat als moeder altijd gedaan, maar hoe sneller je je zoon of dochter dit leert, hoe minder groot de kans dat het vergeten wordt.

(kort) Interview Julian

Julian zit op school in Den Haag en heeft sinds zijn geboorte dus last van eczeem. We hebben Julian een drietal vragen gesteld over zijn eczeem.

1. Wat vind je ervan dat je eczeem hebt?

Vroeger vond ik het vervelend, omdat kinderen als ze mijn wondjes op mijn handen en voeten zagen,  vaak vroegen wat het was.  Sommige kinderen dachten dat het besmettelijk was.  En op mijn vorige school, wilden een aantal kinderen daarom niet met mij spelen.

Ik zit nu al jaren op een andere school en daar heeft niemand er problemen mee.   Mijn moeder heeft de juf toen gevraagd of zij of de juf in de klas mocht vertellen over wat eczeem is. Ik vond dat eigenlijk niet zo leuk, omdat ik mij een beetje schaamde.  Maar het heeft wel geholpen.  Iedereen weet nu wat het is.

Ze weten nu al jaren dat ik littekens op mijn voeten heb en dat als ik wondjes op mijn handen en onderarmen heb, dit niet besmettelijk is. Ook heb ik nu veel leuke vrienden.

2. Wat vind je het meest vervelend aan dat je eczeem hebt?

De jeuk is echt het meest vervelend.  Vooral ‘s nachts…  Dan word ik wakker van de jeuk.  Ook krab ik mijn wondjes vaak stuk omdat ik dan de jeuk minder goed voel, maar dat is natuurlijk niet goed.   De wondjes worden dan vies als ik speel.

Ik speel graag buiten en mijn moeder zegt altijd als ze mij ophaalt van de BSO “heb je onder de grond gespeeld?’’…  Ik zit dan onder de modder, zand en bladeren.. ha ha ha…  Ze vindt dit eigenlijk ook erg grappig en zegt “dan heb je in ieder geval goed gespeeld!’  Maar als ik wondjes heb, gaat daar natuurlijk ook aarde in zitten, dus moet dat weer heel goed schoongemaakt worden.

3. Mag je soms wel eens niet doen, omdat je eczeem hebt?

Ik mag eigenlijk bijna alles wat andere kinderen ook mogen.  Maar bijvoorbeeld schoolzwemmen in groep 5, kon helaas niet.  Ik had daarvoor gelukkig al mijn zwemdiploma A en B.  Maar na het zwemmen, moet ik eigenlijk altijd mijn haar wassen en ingesmeerd worden.  Dit, omdat ik anders heel veel jeuk krijg en het de eczeem verergert.

Chloor is niet goed voor mijn huid.  Op schoolzwemmen is daar geen tijd voor.  Dan moeten we meteen vanuit het zwembad, snel even onder een douche doorlopen en weer naar school.   Ik vond het geen probleem en ging mee om te kijken.

Ook mag ik eigenlijk niet zomaar parfum opspuiten.  Maar ik vind dat wel heel erg leuk.  Mijn moeder gaat vaak naar de parfumerie en dan krijg ik van de mensen die er werken allemaal kleine parfumflesjes (monstertjes) en ik vind dat heerlijk ruiken. Maar mag het niet op mijn huid spuiten.  Dan spuit ik het op mijn kleding. 🙂

Wij danken Korina en Julian voor hun bijdrage aan dit interview.

Mocht je in contact willen komen met Korina of Julian over zijn en hun ervaringen, laat het ons weten en dan brengen we je in contact met elkaar. Heb jij ook huidproblemen en wil je door ons geïnterviewd worden? Neem dan contact met ons op.

Sunday Brush - banner

Benieuwd naar Sunday Brush?

Lees hier alles over ons product.

Menu