Vijf stellingen over zonnen: zo verklein je de kans op huidkanker

Blogfoto Sunday Brush RTLNieuws

RTL Nieuws legt 5 stellingen over zonnen voor aan dermatoloog Menno Gaastra.

Hieronder een korte samenvatting van het artikel gepubliceerd op rtlnieuws.nl door Paula Vaarkamp.

Het artikel is geschreven naar aanleiding van de cijfers van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). Daaruit blijkt dat in 2019 bijna 73.000 mensen in Nederland de diagnose huidkanker kregen. Dat is meer dan de helft van alle kankergevallen. Niet alleen de zonnebank, maar ook overmatige blootstelling aan de ‘echte’ zon is één van de voornaamste veroorzakers. “Natuurlijk hebben we zon nodig, maar we krijgen er te veel van op onze huid”, zegt dermatoloog Menno Gaastra. Paula Vaarkamp van RTL Nieuws legt vijf stellingen aan hem voor. 

Stelling 1:
Door af en toe onder de zonnebank te gaan voordat de zomer begint, bouwt je huid een tolerantie op waardoor de zon in de zomer minder schadelijk is

Gaastra: “Een tolerantie opbouwen is goed, maar doe dat niet met de zonnebank. Begin met het opbouwen van een tolerantie door gewoon af en toe eens buiten te wandelen. Ook al zie je de zon niet, hij is er wel. Helemaal in de lente is deze zeker krachtig genoeg om je langzaam voor te bereiden op de kracht van de zomerzon.”

Stelling 2: Iemand met veel pigment in zijn of haar huid heeft een kleinere kans op huidkanker.

Gaastra “Hoe meer pigment je in je huid hebt, hoe langer je in de zon kunt zitten zonder te verbranden. Verbranding vergroot de schade die je aanricht aan je huid. Iemand die snel verbrandt, heeft dus een verhoogde kans op het krijgen van huidkanker. Maar vergis je niet: iemand met veel pigment kan ook huidkanker krijgen. Huidkanker wordt veroorzaakt door straling die diep doordringt in je huid. Dat zie je niet met het blote oog. Smeer je daarom altijd goed in, ook al ben je nog zo bruin.”

Stelling 3: Smeer je in, ook onder je kleren

“Het is altijd goed om extra te smeren. Heb je kleren aan, kijk dan goed naar de stof waarvan het kledingstuk is gemaakt. Houd het voor je neus en check of er licht doorheen schijnt. Is het antwoord ‘ja’? Dan zullen de UV-stralen door dit kledingstuk ook ongetwijfeld jouw huid bereiken en is het dus raadzaam om je in te smeren, ook onder je kleding.”

Stelling 4: Een duurdere zonnebrand is beter dan een huismerk

“In feite maakt dit niet veel uit. Nederland heeft een goede Warenwet-controle als het gaat om zonnebrand. Regelmatig worden hier extra checks op uitgevoerd. De prijs zit ‘m vooral in het gebruik: smeert het lekker? Hoe ruikt het? Qua bescherming doet een goedkopere zonnebrand niet onder voor een duurdere.”

Stelling 5: Als je factor 50 gebruikt, hoef je je minder vaak in te smeren

“Absoluut niet waar. De factor van een zonnebrand geeft aan hoe lang je ermee in de zon kunt zitten, voordat de eerste verbrandingsverschijnselen ontstaan. Smeer altijd minstens iedere drie uur, ongeacht de factor. Een hogere factor betekent niet dat hij langer blijft zitten, laat staan dat je hem minder vaak hoeft aan te brengen. Daarnaast is een factor 50 erg hoog. Factor 30 beschermt je al voor ongeveer 96 procent.”

Bron: RTL nieuws (Paula Vaarkamp)

Foto blog bericht - Sunday Brush 100% natuurlijk

Sunday Brush mineraal poeder - SPF 50

Zonnepoeder van Sunday Brush biedt bescherming tegen UVA en UVB stralen. En is zeer geschikt voor iedereen die zich op een makkelijke manier wil beschermen tegen de (dagelijkse) schadelijke UV stralen.

Benieuwd naar Sunday Brush? Klik hier.

Geef een reactie