550

Interview Nicolien Sauerbreij over zonbescherming

Interview Nicolien Sauerbreij over zonbescherming - Sunday Brush

Interview Nicolien Sauerbreij

12 vragen aan Nicolien Sauerbreij over wintersport en zonbescherming

Nicolien Sauerbreij, de eerste Nederlander die ooit goud won tijdens de winterspelen. Een prachtige prestatie waar we als Nederlander zeer trots op kunnen zijn. Nicolien is niet met de neus in de sneeuw geboren, maar is door haar vader, die skileraar was, enthousiast geworden en heeft op zeer jonge leeftijd een passie ontwikkeld voor de wintersport.

Nicolien Sauerbreij heeft door haar trainingen en wedstrijden in de sneeuw altijd te maken gehad met de gevaren van de zon. Niet alleen door de sneeuw, maar ook door de hoogte waar de uv stralen vele malen sterker zijn.

Daarom is Nicolien voor ons de uitgelezen persoon voor een interview over wintersport en de zonbescherming. Met een advies wat we als recreatieve wintersporter ter harte kunnen nemen.

Wat is de eerste vraag die je stelt aan een Olympisch medaillewinnaar?
Natuurlijk gaat het over de dag dat de gouden plak werkelijkheid werd voor Nicolien en zijn we benieuwd of ze er nog vaak aan terugdenkt.

1. Denk je nog vaak terug aan de dag van het winnen van jouw gouden medaille?

Aan de dag zelf denk ik alleen terug als mensen het bijvoorbeeld over de omstandigheden hebben of als ik een presentatie geef, waarin een kort filmpje van de dag en een aantal van mijn 10 runs in zit. Aan het winnen van de Olympische Spelen denk ik veel vaker, simpel omdat ik daar zeer regelmatig door bekenden en vooral onbekenden over gevraagd wordt.

We zijn natuurlijk erg benieuwd of ze de gouden plak elke dag onder haar trui draagt, maar we stellen de vraag wat anders:

2. Heb je jouw gouden plak nog vaak in je handen?

Nicolien lacht en antwoord: Ja en nee…… ? Haha, daar kun je niet veel mee, maar ik zal het uitleggen vervolgt ze.

Van mijn medaille heb ik een heel klein randje af laten halen, want hij was groot genoeg. Van dat randje heb ik een mooie ring laten maken en die draag ik elke dag! De medaille, die niet zichtbaar veranderd is, neem ik altijd mee naar presentaties omdat mensen die graag willen zien en voelen of voor een fotomoment willen gebruiken. Het verhaal van de ring doet het ook altijd goed.

Tja, nog een voor de hand liggende vraag die niet uit kan blijven:

3. Ga je nog vaak op wintersport?

Nicolien antwoord spontaan: Als ik tijd heb ga ik toch wel 2 keer paar jaar naar de sneeuw. Overigens zie je me nooit meer op een snowboard, maar vooral op skies of toerskies. Het snowboarden (Alpine boarden) luistert zo nauw qua materiaal, spierkracht en techniek, dat het alleen maar frustrerend zou zijn als ik ongetraind op mijn board zou gaan staan.

Tegenwoordig weten we steeds meer over de gevaren van UV straling op onze huid. Een aantal jaren geleden was hier minder algemeen over bekend. We zijn benieuwd wanneer Nicolien zich bewust was van de gevaren van UV stralen en stellen haar de volgende vraag.

4. Ben jij je altijd bewust geweest van de gevaren van UV?

Zeker niet vanaf het begin dat ik in de sneeuw kom, want dat is bijna 40 jaar geleden, maar inmiddels is ook bij mij al zo’n kleine 30 jaar bekend dat UV schadelijk is.

Hoe heb jij je altijd beschermd tegen de Uv stralen tijdens het trainen in de sneeuw?

Vanaf het moment dat duidelijk werd dat UV slecht voor de huid is, en zeker op hoogte, hebben we ons altijd met een zo hoog mogelijke factor beschermd.

5. Vond je het vervelend om de zonbescherming aan te brengen?

Nee hoor. Op een gegeven moment zit het in je systeem en deden we het trouw iedere dag. Vaak al in het hotel of appartement, dan kon je de eerste uren vooruit.

Zeker met trainen waren we nooit langer dan 3 uur achter elkaar op de piste, dus was er tussendoor ook tijd. Al heel lang zijn de getallen over huidkanker bekend, dus we hebben het al snel als noodzakelijk en dus niet vervelend ervaren.

6. Smeerde je je ook in op bewolkte dagen?

Ja, iedere dag dat we de sneeuw in gingen of zelfs gewoon naar buiten gingen. Door de hoogte maakte het echt niet uit en zagen we ook vaak toeristen met verbrande neuzen op bewolkte dagen.

7. Ben je weleens verbrand tijdens de training of wedstrijden?

Heel misschien ben ik vroeger wel eens echt verbrand door niet ingesmeerd te zijn, maar dat kan ik me niet herinneren. Mijn ouders smeerden ons met zomervakantie ook altijd helemaal in als we gingen zwemmen of surfen of op het strand spelen. Het UV gevaar was dan wellicht nog niet helemaal bekend, maar dat verbranden niet fijn was, dat wisten we wel…

Later ben ik op trainingskamp een keer verbrand in mijn gezicht, maar met vlekken. Ik denk zelf dat ik toen een fles zonnebrand gebruikt heb van mijn toenmalige sponsor Ultrasun, die ik al te lang had. Dit product was op alcoholbasis en bleef niet zo lang goed.

8. Je hebt veel Internationale snowboarders gekend. Waren zij bezig met UV bescherming ? Of zag je toen (al) veel verschillen?

Net als ieder mens verschillend is (eigenwijs bijv.) ging ook hier ieder anders mee om. Wel zag je dat bepaalde groepen er collectief naar keken. Aziaten hadden vaak veel bescherming, soms zelfs gezichtsdoeken, omdat zij verkleuring van de huid esthetisch niet mooi vinden. In Australië werd al heel vroeg gewaarschuwd voor oogletsel, dus die liepen de hele dag met donkere brillen. Bij Europeanen wisselde het echt van persoon tot persoon.

9. Veel mensen vinden het lastig en vervelend om zich op de piste in te smeren, hoe was dat bij jou?

Geen enkel probleem! Wij hadden toch altijd veel tassen met materiaal mee, dus een tube, flesje en lipstick kon altijd mee. Soms was vette handen een probleem, maar daar hadden we ook vaak wel doekje of handdoek voor mee.

10. Was je trouw aan de regel om je om de 2 uur opnieuw in te smeren?

Zeker toen deden we het niet om de 2 uur. Dat is nu anders. Nu doe ik het zeer regelmatig per dag als ik in de sneeuw en/of zon ben, maar bij trainingen deden we het altijd ’s ochtends in het hotel en dan nog 1 keer op de piste. Wel had ik suppliers die me goede spullen leverden, dus was het waterbestendig en ging dus lang mee.

11. Hoe waste je je handen na het aanbrengen van de zonbescherming?

Eigenlijk niet dus. Of beetje sneeuw of een doekje. En de binnenkant van mijn handschoenen zorgden er denk ook wel voor dat het laatste restje verdween….;-)

12. We weten dat je nogal kieskeurig bent in je productkeuze voor bijvoorbeeld dagelijkse verzorging.

Heeft dat een speciale reden en waar let je op bij het kiezen van je producten? Ingrediënten, UVA + UVB etc.

De reden is heel simpel, want in z’n algemeenheid ben ik heel bewust met producten. Zo eet ik alleen biologisch en ook geen vlees. Verder probeer ik te kijken of producten niet op dieren worden getest en of er geen onnodige toevoegingen zijn, dus bij zonnebrand is dat niet anders.

Over parabenen weet ik ook pas een jaar of 8 dat het slecht is, dus ga daar nu bewust mee om.

Wat is belangrijk voor jou in een zonbeschermingsproduct?

Alle zaken waar ik bij producten op let, dus niet getest op dieren, natuurlijke ingrediënten, of het functioneert en bij zonnecrème ook of het niet een lelijke witte laag wordt na het aanbrengen.

Ik heb ooit in Azië bij een lange trip iets gekocht omdat het mijne op was… Ik was niet zeker of het goed was, dus heb meteen dik gesmeerd… toen bleek dat het een product was wat ze daar gebruiken als sun-block en je hele huid wit maakt… Ik ben twee dagen uitgelachen dat ik een soort geisha was, want het was er haast niet af te boenen!

Ook zijn we natuurlijk door schade en schande wijs geworden dat we altijd scherp moeten zijn op flesje met crème en hoogte- en drukverschil… ondanks dat we erop bedacht waren gebeurde het natuurlijk een paar keer per jaar dat we niet scherp waren bij het snel inpakken van de rugzakken voor een training en dat we boven op de berg aankwamen met een opengesprongen fles in de rugzak… bahbahbah, dan moest de training beginnen en was je eerst een kwartier bezig alles schoon te maken.

Daar hadden we graag wel een foto of video van willen zien…
Als laatste vragen we aan Nicolien Sauerbreij of ze nog een advies heeft voor iedereen die op wintersport gaat.

Heb je nog een advies voor wintersporters?

Ja, zorg altijd voor voldoende zonbescherming zeker als je op wintersport gaat en herhaal dit regelmatig. Je huid beschermen tegen UV is niet alleen voor nu, maar ook voor de toekomst van je huidconditie erg belangrijk.

Wij danken Nicolien Sauerbreij voor haar bijdrage aan dit interview.

Misschien ook interessant

Sunday Brush - banner

Benieuwd naar Sunday Brush?

Lees hier alles over ons product.

Menu