3,242

Het verschil tussen UVA en UVB straling

Het verschil tussen UVA en UVB straling - Sunday Brush

Verschil UVA en UVB stralen

Iedereen weet dat UV staat voor ultraviolette straling, toch?
Maar wat is nu precies het verschil tussen UVA en UVB straling? Dat is een vraag die niet iedereen zomaar kan beantwoorden.

Om de gevaren van de UV straling in te kunnen schatten is het belangrijk om het verschil tussen UVA en UVB te weten en daarom leggen wij het hier uit.

Het verschil UVA en UVB straling is het volgende:

UVA stralen zijn ultraviolette stralen die onze huid veroudert, de A staat voor de Engelse term Aging, oftewel in het Nederlands veroudering. De B in UVB staat voor Burn, het Engelse woord voor verbranding.

A = Aging

B = Burn[/vc_column_text]

UVA stralen

Verschil van UVA en UVB straling is de mate waarin de straling in de huid dringt. UVA stralen dringen dieper de huid in en zijn onder andere verantwoordelijk voor rimpels, huidplekjes en pigmentvlekken die we in in ons gezicht krijgen.

UVA stralen bereiken ons ook op bewolkte dagen en gaan door glas en kleding. Om onszelf goed te beschermen tegen de UVA stralen, de UV stralen die huidveroudering veroorzaken, moeten we onze huid en met name ons gezicht, dagelijks goed beschermen. En dus niet alleen tegen zonverbranding, die juist weer afkomstig zijn van de zogenaamde UVB stralen.

UVB stralen

UVB stralen dringen minder diep de huid in en zijn verantwoordelijk voor het verbranden van de huid. Afhankelijk van je huidtype verbrand je snel of minder snel. Ook de stand van de zon heeft te maken met hoe snel je verkleurd.

Is de zon feller en ben je dichterbij de evenaar of in de bergen? Dan zal je sneller verbranden. Water, sneeuw weerkaatsen de zonnestralen en ook zal je hierdoor sneller verkleuren door de UVB stralen. UVB stralen gaan niet door glas of kleding. Het verschil tussen UVA en UVB straling zit hem dus in hoe diep de straling in je huid doordringt en hoe de straling jou bereikt.

UVC stralen

Naast de UVA en UVB stralen zijn er ook nog UVC stralen, maar UVC stralen worden door de ozonlaag tegengehouden en hebben geen invloed op onze huid en we hoeven ons hiervoor niet tegen te beschermen.

Breed spectrum

Wat is breed spectrum oftewel Broad Spectrum in het Engels?

Met breed spectrum wordt bedoeld dat het zonbeschermingsproduct zowel tegen UVA als tegen UVB stralen beschermd. De SFP (Sun Protection Factor) is van toepassing op de UVB bescherming, tegen zonnebrand. Dus met een SPF 50 ben je met een factor van 50 beschermd tegen UVB stralen.

Meer weten over SPF en de verschillende factoren? Lees het artikel over SPF.

Sunday Brush_UVA logoUVA stralen hebben geen factor en je dit kan je alleen aflezen op etiket van het product of het product ook tegen UVA beschermd. Als er een UVA logo op staat, een rondje met de tekst UVA erin, dan biedt het product ook bescherming tegen UVA. Enkel producten met het UVA logo op de verpakking biedt het product ook bescherming tegen UVA.

Overzicht UV stralen op onze huid

  • UVA stralen veroorzaken huidveroudering zoals rimpels, huidplekjes en pigmentvlekken
  • UVB stralen veroorzaken huidverbranding
  • UVC stralen worden tegengehouden door de ozonlaag
  • Breed Spectrum = Bescherming tegen UVA en UVB stralen

Sunday Brush - banner

Benieuwd naar Sunday Brush?

Lees hier alles over ons product.

Menu