790

Zonbescherming tijdens wintersport

Zonbescherming tijdens wintersport - Sunday Brush

Zonbescherming tijdens wintersport, waar moet je op letten?

Het woord en de gedachte aan wintersport roepen altijd heerlijke beelden op van witte pistes, prachtige zonnige vergezichten met besneeuwde bergen op de achtergrond. Een strakblauwe lucht, bungelend met je voeten in de skilift op weg naar de volgende uitdagende skihelling.

Welke piste is jouw favoriet?

Rood, blauw of zwart is vaak de keuze overdag, welke piste nemen we en welke piste ging het zó goed dat we die nog een keer willen nemen? De kleuren zijn een mooie aanduiding om je door het skigebied te leiden. Of het nu op je ski’s is of snowboard is, belangrijk is om de juiste piste uit te zoeken, zodat je kan genieten en niet het angstzweet je uitbreekt omdat je de verkeerde (zwarte) piste hebt gekozen.

Waarom is een skibril ook op bewolkte dagen noodzakelijk?

Tegenwoordig is het in verschillende landen voor volwassenen en kinderen verplicht een skihelm te dragen bij het skiën en snowboarden.

Een zonnebril is niet verplicht om te dragen, maar wel uiterst noodzakelijk omdat de zon op sneeuw weerkaatst en de felheid van de zon in de bergen vele malen groter is. De UV stralen in de bergen zijn zeer fel en ook op bewolkte dagen komt er veel UV straling door de wolken heen.

Waar moet je opletten als je een skibril koopt?

Het is dus belangrijk voor je ogen om een kwalitatief goede skibril te dragen met 100% UV bescherming. Deze aanduiding staat op de sticker of in de beschrijving van de skibril aangegeven als 100% Uv of Uv 400. Wanneer je een nieuwe skibril koopt, zorg er dan voor dat deze polariserend is. Zodat de weerkaatsing van de zon op de sneeuw samen met vervelende schitteringen wordt weggenomen door de polariserende werking van de bril.

Alle skibrillen op de Europese markt hebben een CE-aanduiding, met daarachter een cijfer van 0 – 4. Als je op wintersport gaat is de beschermingsfactor 3 een aanbeveling. Ga je de gletsjer op, dan wordt factor 4 aanbevolen, dit zijn brillen voor extreem fel licht.

Wil je meer weten over bescherming voor je ogen tijdens wintersport, ga dan naar oogfonds.nl:  Tips voor gezonde ogen.

Waarom is zonbescherming op wintersport zo belangrijk?

Niet alleen voor je hoofd en ogen heb je bescherming nodig. Maar ook je huid en je lippen hebben veel te verduren tijdens wintersport. Daarvoor heb je goede en betrouwbare UV bescherming nodig. Je huid krijgt te maken met veel verschillende weersomstandigheden tijdens de wintersport, felle zon, wind en kou.

Bovendien zorgt de sneeuw ervoor dat de UV straling gereflecteerd worden waardoor je extra veel UV straling op je gezicht krijgt. Daarnaast moet je ook rekening houden met de hoogte, waardoor de UV straling veel sterker is dan je gewend bent thuis. Dus daarom moet je je extra goed voorbereiden om te zorgen dat je huid de wintersport zo goed mogelijk doorkomt, niet verbrand of je huid beschadigd en kies je voor een goede zonbescherming.

Welke UV stralen zorgen ervoor dat je verbrand?

UV stralen bestaan uit UVA en UVB stralen, UVB stralen zijn de zonnestralen waarvan je huid verbrandt (B = Burn). De UVA stralen zorgen voor huidveroudering (A = Aging). Dus om je huid gezond te houden is het goed je met een breed spectrum zonbescherming te beschermen, die zowel tegen UVA als UVB beschermt. De SPF factor geeft de mate van bescherming aan voor de UVB stralen. Dus op grote hoogte zoals in de bergen op de skipistes is een hoge SPF factor aan te raden. SPF 50 is zeer geschikt voor de wintersport.

Geen zin om te smeren en een hekel aan de witte waas op je gezicht?

Het is vaak lastig om te smeren als je aan het skiën of snowboarden bent, Je krijgt vieze handen en er blijft zo’n witte waas achter op je gezicht. Hierdoor laten veel wintersporters het maar achterwege. Zonbescherming in poedervorm is daarom een uitkomst, je hoeft niet meer te smeren. Je brengt het poeder heel gemakkelijk aan door middel van een zelfdoserende brush en je bent beschermd tegen zowel huidverbranding als huidveroudering. Gemakkelijk om altijd in je zak te hebben en overal (opnieuw) aan te brengen.

Is een zonnepoeder geschikt voor de wintersport?

Een poeder als zonbescherming is zeer geschikt voor de wintersport, want het bevat geen water en kan dus niet bevriezen, en het is zeer makkelijk in gebruik en werkt direct. Het poeder reflecteert de UV stralen, zowel UVA als UVB.

Sunday Brush is een nieuwe manier van zonbescherming, het blijft op je huid liggen en trekt er niet in en geeft geen enkele reactie met je huid. Dus ook zeer geschikt voor mensen met een gevoelige huid.

Wintersport.nl heeft de Sunday Brush getest op wintersport. Benieuwd wat zij van het zonnepoeder vonden tijdens wintersport? Lees hier hun bevindingen

Sunday Brush - banner

Benieuwd naar Sunday Brush?

Lees hier alles over ons product.

Menu