465

Zonnige start lente: voorkom verbranding

Zonnige start lente voorkom verbranding - Sunday Brush

Zonnige start lente – voorkom verbranding

De lente is altijd een mooi seizoen van het jaar, de temperaturen zijn aangenaam en het regent minder vaak. We vergissen ons soms in de sterkte van de UV straling. Deze is in de lente ook al sterk, we zien vaak dat veel mensen al in de lente hun huid verbranden. Ook als ze maar even een half uurtje buiten zijn of in de tuin zitten. Aan de cijfers van de zonkracht kan je aflezen wat de UV sterkte is.

In het voorjaar kun je ook verbranden

De zon is in de lente al sterk tussen 11.00 en 15.00. Een gevoelige huid kan al na een half uur verbranden, maar dit merk je pas uren later. Onbeschermd zonnen veroorzaakt op korte termijn verbranding van de huid en op lange termijn versnelde huidveroudering en huidkanker. UV, ultraviolette straling draagt ook bij aan staar.

De zon heeft ook een positief effect, want ons lichaam maakt hierdoor vitamine D aan. Vitamine D is onder andere van belang voor gezonde botten en spieren. Een korte blootstelling van de huid is hiervoor voldoende, minder dan 15 minuten per dag is al voldoende.

Voorkom verbranding van de huid en bescherm je ogen

  • Blijf tussen 11.00 en 15.00 uur uit de zon.
  • Bedek je huid met kleding, draag een zonnebril en een pet/hoed.
  • Smeer de onbedekte huid in met een zonneproduct (hoge factor 30/50) en herhaal dit elke 2 uur.
  • Besteed aandacht aan het beschermen van (jonge) kinderen tegen UV.

Zonkracht Actieplan

Het aantal gevallen van huidkanker is de afgelopen decennia zeer sterk gestegen, meer dan voor andere vormen van kanker. In Nederland komen jaarlijks rond de 70.000 nieuwe gevallen van huidkanker voor. Daarmee is huidkanker de meest voorkomende vorm van kanker. Aan huidkanker overlijden jaarlijks bijna 1.000 Nederlanders.

In 2019 hebben vele maatschappelijke organisaties zich daarom verenigd in het Zonkracht Actie Plan (ZAP). Hierin werken zij samen aan meer communicatie en kennis over UV-straling en het voorkomen van huidkanker en oogaandoeningen.

Bron: RIVM Zonnige start lente: voorkom verbranding

Misschien ook interessant

Sunday Brush - banner

Benieuwd naar Sunday Brush?

Lees hier alles over ons product.

Menu