fbpx

Zonbescherming

Huidkanker snelst groeiende vorm van kanker

Zonbescherming wordt steeds belangrijker in het dagelijkse leven. De cijfers over het aantal huidkanker gevallen zijn schrikbarend hoog, elk jaar komen er meer gevallen van huidkanker bij en het aantal blijft stijgen. Dit maakt huidkanker tot de meest snelgroeiende kankervorm in Nederland.

In de praktijk blijkt dat de mensen zich maar weinig insmeren tegen de zon, behalve als ze naar het strand gaan of gaan liggen zonnen. Tijdens dagelijkse buitenactiviteiten wordt bijna nooit zonbescherming gebruikt. Veel mensen vinden het niet prettig om een crème op het gezicht aan te brengen omdat het plakt, vettig aanvoelt etc.

Dagelijkse UV bescherming is belangrijk

Dagelijkse bescherming van het gezicht tegen zonnebrand is belangrijk, zeker tijdens (buiten) activiteiten. Want huidbeschadiging ontstaat niet alleen op een zonnige dag op het strand, maar ook tijdens dagelijkse bezigheden buiten of rondom het huis.

Maar waarom is het zo belangrijk om je elke dag te beschermen tegen de zon, ook als de zon niet schijnt?

Lees onderstaande artikelen met antwoord op, onder andere, bovenstaande vraag waarom het zo belangrijk is om je élke dag te beschermen tegen de zon.

UV Straling

De zon geeft Ultraviolet Straling af (UV), deze UV straling bestaat uit 3 verschillende vormen, UVA, UVB en UVC stralen.

UVA stralen

UVA stralen vormen het grootste deel (95%) van de ultraviolette straling, ze zijn niet voelbaar en dringen diep door in de huid. Ze zijn verantwoordelijk voor de schadelijke effecten op lange termijn, zoals huidveroudering (rimpels en vlekjes) en huidkanker.

UVA stralen komen ook op bewolkte dagen voor en gaan grotendeels door kleding en …

Wat is SPF?

SPF staat voor Sun Protection Factor, deze factor vertelt je hoe lang je met het gebruik van het product in de zon kunt zitten zonder te verbranden van de UVB straling.

Verbranden

Een gemiddeld persoon met een lichte huid verbrand na ongeveer 10 minuten  blootstelling aan de zon. Wanneer die persoon een crème met SPF 15 gebruikt, kan hij vijftien keer zo lang in de zon zitten, 150 minuten dus.

In de praktijk hangt dit niet alleen af van de SPF van het zonnebrandproduct, maar ook van …

De werking van zonbescherming

Zonbeschermingsproducten zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, crème, melk, gel, lotion, spray en poeder. De producten zijn onder te verdelen in twee verschillende categorieën:

Zonbescherming met chemische zonnefilters

Chemische zonnefilters worden in de huid opgenomen zoals zonnebrandcrème. De chemische zonnefilters in de crème absorberen de straling en breken de straling af in een onschadelijke vorm. Het nadeel van chemische filters is dat de werking van de filter vermindert als men wordt blootgesteld aan UV stralen.

Bovendien werken ze het beste bij UVB straling en bieden veel minder bescherming tegen UVA stralen.

Zonbescherming met minerale zonnefilters

Minerale zonnefilters in poedervorm worden niet in de huid opgenomen en blijven op de huid liggen. Het product bevat twee natuurlijke ingrediënten, Titanium Dioxide en Zinkoxide. Deze ingrediënten werken als een soort spiegel en zorgen voor reflectie van de UVA en UVB stralen.

Dit is precies hoe Sunday Brush werkt!

Sunday Brush blijft op de huid liggen en trekt er niet in, maar biedt wel bescherming tegen UVA en UVB stralen.

Bescherming tegen
UVA stralen

De Sun Protection Factor (SPF) vertelt niets over de bescherming tegen UVA stralen, SPF geeft alleen de mate van bescherming tegen de UVB stralen.

De EU regelgeving

De regelgeving vanuit de EU heeft hier geen standaardisatie voor, maar geeft wel een aanbeveling ten aanzien van de claim die het product mag voeren ten aanzien van bescherming van UVA stralen. De EU heeft aanbevolen dat de geclaimde UVA factor tenminste 1/3 van de geclaimde SPF factor moet zijn met een critical wavelength van 370 nm. Producten die hieraan voldoen hebben een label op de verpakking dat bestaat uit een cirkel met daarin de letters UVA.

Producten tegen UVA

De producten die de beste bescherming tegen UVA straling geven, moeten de essentiële ingrediënten Titanium Dioxide en Zinkoxide bevatten.

Sunday Brush bevat beide ingrediënten tegen de schadelijke effecten van UVA stralen. Dit zijn Titanium Dioxide en Zinkoxide en is hiermee geschikt voor dagelijks gebruik. Naast bescherming tegen de UVA stralen, biedt Sunday Brush ook bescherming tegen de UVB stralen. Dit met een hoge beschermingsfactor van 50 (SPF 50).

 

Back to Top